۱: جمعیت تونس:
بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد، جمعیت تونس در سال ۲۰۱۷، ۱۱ میلیون و ۵۳۰ هزار نفر برآورد شد که ۴۹.۴% را آقایان و ۵۰.۶% را خانمها تشکیل میدادند. میانگین رشد سالانه جمعیت در این کشور در میان سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۷، برابر با ۱.۲% بوده است. به دلیل کاهش میانگین باروری که بین ۲ الی ۲.۳ مورد برای هر خانم بین سالهای ۲۰۱۰ الی ۲۰۱۷ بوده، میانگین رشد جمعیت این کشور، جزء کمترین میانگینها بوده است.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷، پایتخت تونس، با جمعیتی نزدیک به ۲ میلیون نفر که ۱۸.۲% جمعیت این شهر را تشکیل میدهند، پرجمعیتترین شهر این کشور به شمار میرود. همچنین آنطور که در سرشماری رسمی سال ۲۰۱۴ آمده است، ایالت تونس پایتخت با ۹.۶% از جمعیت و سپس صفاقس با ۸.۷%، سوسه با ۶.۲%، سپس بن عروس، آریانه و قیروان به ترتیب با ۵.۸%، ۵.۳% و ۵.۲%، پرجمعیتترین ایالتهای این کشور هستند.
جامعه تونس، یک جامعه جوان است به طوری که بر اساس کتاب حقایق جهان، مربوط به آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، بیش از یک چهارم ساکنان این کشور (۲۵.۱۵%) کمتر از ۱۵ سال دارند و ۵۷.۳۷% از ساکنان این کشور بین ۱۵ و ۵۴ سال دارند در حالی که تنها ۹.۵۴% از این جمعیت، در گروه سنی ۵۵ الی ۶۴ سال هستند. اما کهنسالانی که بیش از ۶۵ سال عمر دارند، ۷.۹۵% از مجموع جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
اکثریت قاطع ملت تونس (حدود ۹۸%) را مسلمان عرب یا بربر تشکیل میدهند که بیشتر آنها بر مذهب مالکی هستند که مالک بن انسِ فقیه به عنوان دومین امام از ائمه چهارگانه اهل سنت و جماعت، در قرن هشتم آن را بنا گذاشت. اما اهل سنت در تونس، یک جامعه منسجم را تشکیل نمیدهند. بیشتر آنها به اسلام معتدل برآمده از سنتهای اسلامی ویژه این کشور پایبند هستند. برخی از متفکران معاصر از جمله خیرالدین التونسی که در سال ۱۸۷۵ مدرسه الصادقیه را در این کشور تأسیس کرد که بین علوم جدید و علوم اسلامی سنتی جمع کرد، اصلاحات مهمی را در نظام آموزشی ایجاد کردند. این در حالی است که شیعیان تونس در اقلیت هستند و مسیحیان نیز نزدیک به ۱% از ساکنان این کشور را تشکیل میدهند و در کنار اینها، گروههای دینی و نژادی کوچک دیگری نیز به زندگی در این کشور مشغولند .
۲: حقوق بشر در تونس:
در روز ۱۸ دسامبر ۱۹۷۹ و در جریان برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تونس، توافقنامه مبارزه با همه اشکال خشونت علیه زن که به نام سیداو نیز شناخته میشود را پذیرفت و سپس در ۲۴ ژوئن ۱۹۸۰ آن را امضا کرد. این توافقنامه از ۳ دسامبر ۱۹۸۱ به اجرا گذاشته شد اما دولت تونس در تاریخ ۲۰ سپتامبر ۱۹۸۵ آن را به تصویب رساند. تونس در کنار تصویب این توافقنامه، برخی ملاحظات را اعلام کرد و بیان داشت که در صورت وجود تعارض بین این توافقنامه با احکام فصل نخست از قانون اساسی این کشور، قانون اساسی اولویت دارد و به طور مشخص به پاراگراف ۲ از ماده ۹ درباره تابعیت فرزندان پسر اشاره و بیان کرد که چنانچه این بند با فصل ششم از قانون تابعیت تعارض داشته باشد، تونس بدان ملزم نخواهد بود. این کشور همچنین اعلام کرد که خود را به موارد زیر ملزم نمیداند:
- بند "ج" از پاراگراف ۱ از ماده ۱۶ که بر اعطای عین حقوق و مسئولیتهای مرد به زن در حین ازدواج و در هنگام طلاق تأکید دارد.
- بند "د" از پارگراف ۱ از ماده ۱۶ که بر اعطای عین حقوق و مسئولیتهای پدر به مادر صرف نظر از شرایط زندگی زناشویی تأکید دارد.
- بند "و" از پارگراف ۱ از ماده ۱۶ که بر حقوق و مسئولیتهای برابر زن و مرد در امر ولایت و سرپرستی فرزند تأکید دارد.
- بند "ز" از پارگراف ۱ از ماده ۱۶ که حقوق شخصی یکسانی را برای زوج و زوجه قائل است، از جمله در انتخاب نام خانوادگی و شغل و وظیفه.
- بند "ح" که حقوق کاملا یکسانی را برای زوج و زوجه در مسئله مالکیت و دارا بودن اموال قائل است به این شرط که با احکام قانون احوال شخصی تعارض نداشته باشد.
- پاراگراف ۱ از ماده ۲۹ درباره اختلاف بین کشورهای اطراف راجع به تفسیر یا اجرای این توافقنامه. شایسته ذکراست که پاراگراف ۲ از همین ماده نیز چنین ملاحظهای را وارد میداند.
علاوه بر این موارد، تونس تصریح کرد که درباره پاراگراف ۴ از ماده ۱۵ که بر برابری آزادیها و انتخاب محل سکونت تأکید میکند، ملاحظاتی دارد و نباید پاراگراف مذکور به گونهای تفسیر شود که با فصول ۲۳ و ۶۱ از قانون احوال شخصی تعارض داشته باشد.
همچنین، در جریان برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶، تونس توافقنامه مربوط به حقوق افراد معلول را پذیرفت و این توافقنامه از ۳ می ۲۰۰۸ اجرایی شد. همزمان، پروتکل اختیاری و واگذاری صلاحیت بررسی شکایتهای فردی به کمیته حقوق افراد معلول به منظور بررسی تعرضها و نقضهای مورد ادعای کشورهای عضو این پروتکل نیز توسط تونس پذیرفته شد. کمیته حقوق افراد معلول، یک کمیته متشکل از کارشناسان مستقلی است که اجرای این توافقنامه را پیگیری میکنند. کشور تونس در روز ۳۰ مارس ۲۰۰۷ این توافقنامه را به امضا رساند و در ۲ آوریل ۲۰۰۸ آن را به تصویب رساند و هیچ ملاحظهای نسبت بدان اعلام نکرد.
در مبحث شکنجه نیز توافقنامه مبارزه با شکنچه و دیگر انواع برخورد یا مجازات خشن یا غیرانسانی به عنوان مبنا در نظر گرفته شد که با عنوان توافقنامه مبارزه با شکنجه نیز از آن یاد میشود. این توافقنامه در روز ۱۰ دسامبر ۱۹۸۴ و در روز ۲۶ ژوئن ۱۹۸۷ به ثبت رسید و پس از آن به اجرا گذاشته شد. گفتنی است نظارت بر اجرای آن توسط کمیته مبارزه با شکنجه انجام میشود که یک هیأت متشکل از ۱۰ کارشناس از ملیتهای مختلف است. تونس در ۲۶ اوت ۱۹۸۷ این توافقنامه را امضا کرد و در ۲۳ سپتامبر ۱۹۸۸ آن را به تصویب رساند و تمامی ملاحظاتی که در هنگام امضای این توافقنامه در رابطه با مادههای ۲۱ و ۲۲ که بر وظیفه کمیته تصریح دارد، اعلام کرده بود را پس گرفت.
توافقنامه دیگری که تونس به امضا رساند، توافقنامه مبارزه با همه اشکال تبعیض نژادی است که توسط مجمع عمومی سازمان ملل معرفی شد. تونس این توافقنامه را در ۷ مارس ۱۹۶۶ پذیرفت و در ۴ ژانویه ۱۹۶۹ آن را اجرایی کرد. با اینکه عنوان این توافقنامه کاملا روشن و گویاست، اما هدفی که پشت سر آن قرار دارد، از بین بردن گفتمان انزجار و تقویت تفاهم است. کمیته مسئول از بین بردن تبعیض نژادی، مسئولیت اجرای این توافقنامه را بر عهده دارد که هر شش ماه یک بار، گزارشی از تمامی کشورهای عضو دریافت میدارد. این کمیته مسئول پرداختن به شکایتها بین کشورها و افراد با موضوع عدم اجرای احکام توافقنامه به شکل تصریح شده در ماده ۱۴ است. تونس در روز ۱۲ آوریل ۱۹۶۶ این توافقنامه را امضا کرد و در۱۳ ژانویه ۱۹۶۷ بدون هیچ ملاحظهای آن را به تصویب رساند .
۳: سازمانها و مؤسسات فعال در حوزه جوانان در تونس:
حوزه جوانان مورد توجه جدی جمهوری تونس قرار دارد و دولت این کشور، از طریق "وزارت جوانان، ورزش و ادغام شغلی" که یک نهاد دولتی دارای قدرت حاکمیت است و به صورت مستقیم بر تمامی برنامهها و فعالیتهای جوانان نظارت دارد، به وظایف خود در این حوزه عمل میکند. ساختارهایی تحت نظر این وزارتخانه وجود دارند که به شرح زیر است:
این وزارتخانه از یک دفتر مستقیم برخوردار است که نسبت به انجام مأموریتهای ارجاع شده به آن توسط وزیر مبادرت میورزد و بر اساس فرمان شماره ۱۱۲۴ مربوط به سال ۲۰۰۷، وظایف و اختیارات وزیر را کنترل میکند. ساختارهای زیر، به دفتر وزیر وابسته هستند:
- دفتر آماده سازی امور المپیک و پیگیری ورزشکاران نخبه.
- دفتر ورزش بانوان و ورزشهای همگانی
- دفتر برنامههای جوانان و امور تفریحی
- دفتر رسانه و ارتباطات
- دفتر پیگیری مصوبات هیأت وزیران و شوراهای وزارتی و جلسات کاری وزارتی
- دفتر همکاریهای بینالمللی و روابط خارجی
- دفتر پیگیری برنامههای تأسیسات و مؤسسات عمومی که تحت نظارت این وزارتخانه قرار دارند.
- دفتر روابط مردمی
- دفتر کنترل مرکزی
آمارهای مربوط به جولای ۲۰۲۰ که وزارت جوانان، ورزش و ادغام شغلی بر آن نظارت دارد، نشان داد که تعداد زیرساختها و مؤسسات مربوط به امور جوانان در تونس در حال رشد فزاینده است و بر اساس جدول زیر، در سراسر خاک تونس پراکنده شدهاند :
۳-۱: مؤسسات دولتی:
تعداد مؤسسات فعال در حوزه جوانان تعداد مراکز گردشگری مربوط به حوزه جوانان نقش جوانان سیار تعداد باشگاههای روستایی واحدهای تقویت و فعال سازی جوانان واحدهای سیر و سیاحت
۳۸۴ ۷۸ ۴۵ ۱۸۳ ۳۰ ۲۴
۳-۲: جمعیتهای جوانان در تونس
نام جمعیت رئیس جمعیت آدرس تلفن
پست الکترونیک
جمعیت فرهنگی صوت الجنوب عبدالعزیز قزی ساختمان الیعقوبی، جاده نفطه، شهر توزر ۹۴۹۹۱۵۹۹
avscatozeur@gmail.com
باشگاه فرهنگی مختار الزیادی نجوی العفاس خیابان المختار الزیادی، به سمت حسن حسین عبد الوهاب، پلاک ۲۳ ساقیة الزیت شهر صفاقس ۹۹۵۲۹۷۱۶
forum.culturel.mokhtar.ziedi@gmail.com
سازمان ملی جنبش جوانان جمهوری کریم خمیری مدینة منوبه/ تونس پایتخت ۵۵۴۲۵۴۲۶
onmjrtunisie@gmail.com
جمعیت توسعه و رشد ورزش قهرمانان آینده محمد جمال موسی محله الزهور، میدان شماره ۲، ایالت قفصه ۹۳۴۶۴۷۳۱
jmoussa۵۵@yahoo.com
جمعیت تبلیغ ورزش برای همگان حاتم الزیر نهج قفصة، دار الثقافة المروج۱ ۲۲۸۳۷۵۱۴
assmourouj.sportpourtous@gmail.com
باشگاه الرقبی بنفزة محفوظ البهری شهر نفزة ۵۲۶۶۶۶۹۳
sobsassi@yahoo.fr
جمعیت عازمون الیاس الهمامی سلیمان، مدینة نابل ۵۴۰۲۸۹۲۲
h.ilyes۲۰@gmail.com
جمعیت جشنوارههای بدون مرز معتز الرایس نهج اسد بن الفرات، دارشعبان الفهری ۲۰۸۵۹۴۷۸
mootez.me@hotmail.fr
جمعیت جوانان نوآور محمد عامر المرکب الشبابی توزر ۴۱۵۷۰۳۶۲
association.jeunescreateur@yahoo.fr
جمعیت مبادله فرهنگی و فکری مدیترانه عبد الملک بن عبد الله خیابان الحبیب بورقیبه هیبون شهر المهدیة نزدیک دفتر پست هیبون ۵۲۸۲۹۵۷۳
ameci.tn@gmail.com
جمعیت ورزشی و دانشگاهی در آکادمی عالی مطالعات فناوری در قفصة سفیان المحمودی شهر قفصه، آکادمی عالی مطالعات فناوری در ققصه، مجتمع دانشگاهی سیدی احمد زروق ۹۸۳۳۶۱۷۸
saad_wajdy@yahoo.fr
جمعیت تجدید و نگهداری مقرین بسام عریقیب دار الشباب مقرین العلیا ۹۲۳۴۸۰۰۷
communication@amis-megrine.org
باشگاه العاب القوی در قیروان المهدی الوسلاتی قیروان، محله النصر، جاده حفوز، مجتمع سبرولس ساختمان ۰۶ واحد ۱۰۳ ۲۶۷۵۱۸۵۱
ca.kairouan@yahoo.fr
جمعیت توسعه و تکافل اجتماعی مصطفی العبیدی شهر جندوبه، نطقه قلعه غارالدماء ۲۰۶۶۵۱۵۳
abidi_۱۰۱@yahoo.fr
جمعیت مبادله جوانان و کارهای داوطلبانه و برنامههای اروپا - مدیترانه قیس السویعی خیابان ابن رشد دار شعبان الفهری ۹۷۴۹۲۰۰۲
asso.eve_euromed@yahoo.com
جمیعت پیشگیری از حوادث جادهای تونس عفیف بن حسین الفریقی پلاک ۴۵، خیابان الحبیب بورقیبه، ساختمان الکولیزی، طبقه دوم، واحد شماره ۲۰۱ ۷۱۳۵۲۶۱۶
bilelounifi@yahoo.fr
جمعیت فرهنگ و هنر آپولون المهدی دلالة قصر هلال، خیابان یوسف الزقیه ۵۰۰، پلاک ۳ ۲۳۱۴۱۶۸۶
contact.apollon@gmail.com
گروه موسیقی عربی شهر بنزرت محمد موحه شهر بنزرت، خیابان المنصف بای، پلاک ۵۶ ۷۲۴۴۴۵۸۰
troupe_bizerte@hotmail.com
۳-۳: کانونهای تربیت بدنی و آموزش و پژوهش فعال در حوزه جوانان:
نام مؤسسه دادههای کلی وظایف مؤسسه
کانون عالی ورزش و تربیت بدنی صفاقس صفاقس، کیلومتر ۳.۵ جاده فرودگاه
Tél:
+۲۱۶ ۷۴ ۲۷۸ ۵۰۴
+۲۱۶ ۷۴ ۲۷۸ ۵۰۵
Fax: +۲۱۶ ۷۴ ۲۷۸ ۵۰۲
Email : issep.sfax@issepsf.rnu.tn
پایگاه اینترنتی:
http://www.issepsf.rnu.tn/fra/home
یک مؤسسه عمومی دولتی آموزش عالی است که تحت نظر وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی و وزارت جوانان و ورزش فعالیت میکند و تحت نظارت مستقیم دانشگاه صفاقس قرار دارد. وظیفه این کانون، آموزش زیربنایی و مداوم و انجام پژوهش علمی در حوزه تربیت بدنی و ورزشهای جوانان است. این کانون در سال ۱۹۶۹ افتتاح شد و بیش از ۱۳۵۳ دانشجو دارد.
کانون عالی فعالیتهای فرهنگی و جوانان در بئر البای
پایگاه اینترنتی:
http://www.isajc.rnu.tn/
(+۲۱۶) ۷۱ ۴۲۰ ۰۹۰
پست الکترونیک:
contact@isajc.run.tn
آدرس:
تونس، ایالت بن عروس، شهر بئر البای، شماره ۲۰۵۵ یک مؤسسه عمومی دولتی آموزش عالی است که تحت نظر وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی و وزارت جوانان و ورزش فعالیت میکند و تحت نظارت مستقیم دانشگاه تونس قرار دارد. مأموریت این کانون، فعال سازی فرهنگی جوانان است.
کانون عالی ورزش و تربیت بدنی در شهر الکاف
پایگاه اینترنتی
http://issepkef-fc.e-monsite.com/
پست الکترونیک:
Issepkef.fc@gmail/com یک مؤسسه عمومی دولتی آموزش عالی است که تحت نظر وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی و وزارت جوانان و ورزش فعالیت میکند و تحت نظارت مستقیم دانشگاه جندوبه قرار دارد. مأموریت این کانون، آموزش و تربیت بدنی به علاوه ارائه خدمات ورزشی است.
کانون ورزش و تربیت بدنی در قصر سعید
پایگاه اینترنتی:
http://www.issep-ks.rnu.tn/ یک مؤسسه دولتی دارای رویکرد اداری است که از شخصیت مدنی و استقلال مالی برخوردار است و تحت نظارت وزارت مسئول ورزش کشور تونس قرار دارد. این کانون به عنوان یک مرکز آموزش عالی و پژوهشی متخصص در علوم و فناوریهای مربوط به تربیت بدنی و ورزش شناخته میشود که باعث میشود بر اساس قانون شماره ۱۹ سال ۲۰۰۸، مصوب ۲۸ فوریه این سال در رابطه با آموزش عالی، به صورت همزمان تحت نظارت وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی نیز قرار بگیرد. این کانون از نظر اداری در حوزه استحفاظی ایالت منوبه قرار میگیرد و از دو واحد پژوهشی تشکیل شده است:
واحد شماره ۱: تحت مدیریت محمد سهیل الشلی مسئولیت تحلیل و ارزیابی عوامل تعیین کننده برتری در حوزه ورزش را بر عهده دارد.
واحد شماره ۲: تحت ریاست آقای الحفصی بالضیوفی، به فعالیت در حوزه "روانشناسی ورزشی" میپردازد.
این دو واحد پژوهشی، یک فضای پژوهشی برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در علوم و فناوریهای مربوط به تربیت بدنی و ورزش ایجاد میکنند. حدود ۸۰ دانشجو در این مراکز تحت نظارت اساتید این دو واحد، در حال انجام پژوهشهای خود در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند.
کانون عالی ورزش و تربیت بدنی در قصر سعید
کانون عالی ورزش و تربیت بدنی در قفصه پایگاه اینترنتی:
http://www.issepgf.rnu.tn/ar/Accueil.htm
آدرس: خیابان منستیر، جاده توزر - قفصة
تلفن:
(+۲۱۶) ۷۶ ۲۱۱ ۶۱۲
(+۲۱۶) ۷۶ ۲۱۱ ۶۱۳ این کانون یکی از مؤسسات آموزش عالی وابسته به دانشگاه قفصه است و به صورت تخصصی در حوزه علوم و فناوری فعالیت میکند. کانون عالی ورزش و تربیت بدنی به مقتضای فرمان شماره ۱۸۲۹، مورخ ۲۶ ژوئن ۲۰۰۶ تأسیس شد و از استقلال مالی برخوردار است. این مؤسسه همچنین از بودجه الحاقی دولتی نیز بهرهمند است و تحت نظارت دو وزارتخانه "جوانان و ورزش" و "آموزش عالی و پژوهش علمی" قرار دارد.
وظیفه این کانون، آموزش پایهای و پژوهش علمی اجرا شده در حوزه فعالیتهای بدنی و ورزشی است و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در رشته تربیت بدنی را در چارچوب نظام "أمد" و دانشجویان کارشناسی ارشد پژوهش در علوم انسانی با گرایش ورزش و تربیت بدنی و نیز دانشجویان کارشناسی ارشد حرفهای را در رشته ورزش، گردشگری، رشد و توسعه داخلی تحت نظارت گروهی از اساتید و استادیاران آموزش عالی و اساتید تربیت بدنی در گرایشهای مورد نظر به علاوه گروهی از کارشناسان و اساتید از داخل و خارج از کشور آموزش میدهد. گفتنی است این کانون روی آموزشهای تربیتی نظری و کاربردی در حوزه ورزش و فعالیتهای بدنی اصرار دارد و تلاش میکند تا فرهنگ ورزش و تربیت بدنی و برخورداری از روحیه ورزشی را در میان تمامی عناصر جامعه مدنی بگستراند.
۳-۴: واحد اشراف به سرمایه گذاران:
واحد اشراف به سرمایه گذاران، نقش تنها مخاطب صاحبان فعالیتهای اقتصادی خصوصی را ایفا میکند که وزارت جوانان و ورزش باید درباره آن اظهار نظر کند. کاری که این واحد انجام میدهد، در واقع جهتدهی به سرمایه گذاران و آشناسازی آنها با مقدمات مختلف مربوط به عملیاتی سازی پروژههای آنها و انگیزهها و تشویقهایی که مدیریت آن به ایشان واگذار شده و راههای بهرهمندی از آن است، ضمن اینکه کمک به آنها برای پشت سر گذاشتن مشکلات ودشواریهایی که در مسیر آنها قرار میگیرد در نزد ساختارها و نهادهای مختلف دولتی ذیربط نیز بر عهده این واحد است .
آدرس مسئول تلفن
تونس، محله الخضراء، خیابان محمد علی عقید، پلاک ۱۰۰۳
آقای عبد القادر الجمّالی (مأمور به دفتر وزیر امور جوانان و ورزش) تلفن: ۷۱.۸۴۱.۴۳۳ داخلی ۲۳۲
فاکس: ۷۱.۷۸۵.۸۲۲
Email: ue.investisseurs@mjs.tn
۳-۵: مجتمعهای جوانان در تونس
۳-۶: مراکز تجاری ارتباط با کارآفرینان جوان و صاحبان پروژهها:
مراکز تجاری ارتباط با کارآفرینان جوان و صاحبان پروژهها، یکی از برجستهترین ساختارهای منطقهای است که حکومت مسئولیت حمایت مالی از آن را در هر دو بخش دولتی و خصوصی بر عهده دارد. این مراکز که در مناطق مختلف تونس گسترده شدهاند، مسئولیت محوری تأمین اطلاعات ضروری و آموزش رایگان در همه گرایشها یا آموزشهای مشخص به فرد صاحب پروژه در مواردی که بدان نیاز دارد را به همراه چارچوب بخشی به فعالیت او و همگامی با او در مرحله مطالعات پیش از اجرا و طرحهای تجاری و تأمین مالی پروژهها بر عهده دارد. ضمن اینکه به واسطه برگزاری برخی دیدارها و جلسات آموزشی و کارگاهی که در واقع شامل دیدار صاحبان پروژهها با مسئولان بانکها و مؤسسات مالی مختلف است، خدماتی را نیز برای ایجاد ایده پروژهها و انجام آن ارائه میدهد. مراکز تجاری همچنین خدمات مشورتی با استفاده از کارشناسان ارائه میکنند و زمینههای سرمایهگذاری و انجام برخی دیدارها را نیز فراهم میآورند .
مؤسسة آدرس دادههای عمومی
اتاق تجاری و صنعتی شهر صفاقس صفاقس، خیابان ستوان حمادی تاج، صندوق پستی ۷۹۴ – ۳۰۱۸، تلفن: ۷۴۲۹۶۱۲۰
فاکس : ۷۴۲۹۶۱۲۱
پست الکترونیک: ccis@ccis.org.tn
مرکز تجاری شهر بنزرت اتاق تجاری و صنعتی شمال شرقی
شهر بنزرت، خیابان ۱ مای و محمد علی، پلاک ۷۰۰۰ تلفن: ۷۲۴۳۱۰۴۴
فاکس : ۷۲۴۳۱۹۲۲
پست الکترونیک: ccine.biz@gnet.tn
مرکز تجاری شهر باجه اتاق تجاری و صنعتی شمال غربی
باجه، خیابان الهادی شاکر، پلاک ۹۰۰۰ تلفن: ۷۸۴۵۶۲۶۱
فاکس : ۷۸۴۵۵۷۸۹
پست الکترونیک: ccino.beja@gnet.tn
مرکز تجاری شهر نابل اتاق تجارت و صنعت وطن قبیلهای
نابل، خیابان المنجی سلیم ۱۰، ص پ ۱۱۳ تلفن: ۷۲۲۸۷۲۶۰
فاکس : ۷۲۲۸۷۴۱۷
پست الکترونیک: cci.capbon@planet.tn
سرمایه گذار
مرکز تجاری شهر سوسة اتاق تجارت و صنعت منطقه میانی کشور
سوسه، خیابان الشاذلی خزندار، شماره ۴۰۰۰ تلفن: ۷۳۲۲۵۰۴۴
فاکس : ۷۳۲۲۴۲۲۷
پست الکترونیک: ccis.sousse@planet.tn
مرکز تجاری شهر قابس اتاق تجارت و صنعت جنوب شرقی
قابس، خیابان فرحات حشاد، پلاک ۲۰۲
تلفن: ۷۵۲۷۴۹۰۰
فاکس : ۷۵۲۷۴۶۸۸
پست الکترونیک: ccise@gnet.tn
مرکز تجاری شهر قفصة اتاق تجارت و صنعت جنوب غربی
قفصه، خیابان النیل، ص پ ۴۶
تلفن: ۷۶۲۲۶۶۵۰
فاکس : ۷۶۲۴۴۱۵۰
پست الکترونیک: cciso@planet.tn
۴: جوانان نوآور تونس در حوزه ابتکارات :
برخی از جوانان جمهوری تونس، در حوزههای مختلف از جمله سرمایه گذاری در حوزه فناوریهای دیجیتال و تجارت الکترونیک، از جایگاه برجستهای در جامعه این کشور و خارج از آن برخوردار شدند. بر اساس رتبهبندی بانک جهانی در ماه می ۲۰۱۹ که ۱۱۴ کشور را در میان سالهای ۲۰۱۵ الی ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار داد، امروز تونس، جایگاه دوم جهان را از نظر زنان فارغ التحصیل از مراکز دانشگاهی و آموزش عالی از جمله در علوم فناوری، مهندسی و ریاضیات به خود اختصاص داده است که بر اساس آمارهای مرکز آمار یونسکو ، این میزان، ۵۸% است. این علاوه بر برتری بسیاری از نوآوران جوان تونسی در حوزههای دیگر است که گوشهای از آن را در جدول زیر منعکس میکنیم :
نام جوان عنوان نوآوری
آمال جعیط صاحب پایگاه تخصصی گردشگری فرهنگی Mille et une Tunisie
اسکندر الزغلامی صاحب پروژه "بلوچی کوم"
طارق الاسعدی صاحب پروژه Traveltodo در حوزه رزرو گردشگری از طریق اینترنت
معز شقشوق رئیس دفتر اینترنت تونس و مبتکر پروژه حمایت از تقویت اینترنت
الطاهر بالأخضر رئیس دانشگاه خصوصی اسبری که در همه مراحل تدریس و آموزش بر بستر اینترنت عمل میکند
حسن جعید صاحب پایگاه تخصصی فروش کتاب اینترنتی Culturel.tn
زیاد التایب صاحب برنامه روبات هوشمند جستجو در مریخ، ماه و تعدادی از سیارهها با فناوری دقیق و پیشرفته و پروژه عزیمت به فضا و دانشجو ی دکترا در دانشگاه مونیخ/ آلمان
أنیس السحبانی مخترع روباتی با فناوری پیشرفته به شکل یک زرهپوش کوچک/ فارغ التحصیل دانشگاه سوربون در فرانسه
حمدی حشاد مخترع دستگاه استخراج سوخت از خزههای دریایی که نخستین اختراع در جهان به شمار میرود.
محمد زیاد مخترع یک نرمافزار که امکان شارژ باتری تلفن همراه را از طریق صوت و بدون نیاز به منبع برق فراهم میآورد. برنده جایزه نخست در مسابقه هفتمین نمایشگاه بینالمللی اختراعات در غرب آسیا.
محمد امین قرفاله فارغ التحصیل کانون عالی مطالعات فناوری در قیروان/ مخترع دو دستگاه: نخست، دستگاه تنفس مصنوعی و دوم، دستگاه تصفیه هوا و نابود کننده ویروسها به ویژه در مراکز درمانی و مراکز قرنطینه.
انیس العوینی مخترع فناوری کاهش مصرف بنزین در خودروها
محمد امین مخترع دستگاه تصفیه هوا و نابود کننده ویروسها
یاسین بن سلیمان دانشآموز مبتکر و دارنده رتبه نخست در مسابقات جهانی هوش مصنوعی codeavour - Successful Tunisia
عمر قیقا بهینه سازی خودروی ساخت تونس موسوم به " والیسکار" در منطقه خاور میانه.
ولید بوضیاف دارنده رکورد نفوذ به قعر دریا تا عمق ۱۵۰ متر
ایّوب الحفناوی دارنده مدال طلا در مسابقات قهرمانی شنای ۸۰۰ متر در کشور فرانسه در سال ۲۰۲۰ با رکورد ۷ دقیقه و ۵۲ ثانیه
جمعیت " آتاست ATAST" دارنده ۶۵ مدال طلا، نقره و برنز در مدت سه سال و نیم در مسابقات مختلف علمی و فناورانه بینالمللی (ترکیه، مصر، برزیل، آمریکا، هونگ کونگ و دیگر کشورها).
مهندسان جوان تونسی که ماهواره "چالش ۱" را ساختند که به فضا پرتاب شده است. این ماهواره در شرکت تلنات ساخته شده که صاحب آن، محمد الفریخه تونسی است. شرکت تلنات، یک شرکت تونسی با مالکیت محمد الفریخه است که روی توانمندیهای جوانان تونس در حوزه مهندسی، علوم فضائی و توسعه فناوری کار میکند.
۵: جوانان نوآور در حوزه فرهنگ:
مقوله فرهنگ در جمهوری تونس از اهمیت بالایی برخوردار است و مورد توجه مقامات نظارتی و دولت تونس قرار دارد. در همین رابطه، برخی از جوانان نوآور تونسی از جایگاه مهمی در نزد حکومت برخوردار شدند که اسامی برخی از آنها در جدول زیر آمده است :
مالک ناوی هنرمند تجسمی
ضیاء البوسالمی دارنده جایزه نگارش ادبی به خاطر اثر "روایت آلبر کامو به زبان عامیانه"
عمر الواعر: هنرمند موسیقی نوازنده پیانو و کانترباس
یاسمین عزیز نوازنده کمانچه
فوزی جمال برنده جایزه صنعت فرهنگی و دیجیتال به دلیل اثر "خالهام بهیجه"
فاطمه الشریف صاحب اثر «او در سیدی بوسعید یخ میزند»
منی بعزاوی نویسنده و شاعر و صاحب آثار ادبی و شعری متعدد در حوزه شعر مقاومت و شعر ملی
الطیب الطویلی پژوهشگر و نویسنده متخصص در جامعه شناسی و دارای آثار متعدد در این حوزه
سمر المزغنی نویسنده و فعال جامعه مدنی و دارای آثاری در حوزه ادبیات کودک و داستان
فرات الصناطری متخصص تاریخ سینما و دارای آثاری به زبان انگلیسی
سنیه مدوری شاعر و دارای آثار متعدد و مالک انتشارات "الفردوس"
رضوان العجرودی شاعر و دارای چند اثر از جمله دیوان "شادی پنهان در آینه"
نجوی الیعقوبی شاعر و دارای آثاری مانند دیوان "نقشهایی روی پرده معنا"
یونس السلطانی نویسنده و دارای چند اثر ادبی و سردبیر مجله فرهنگی "الحیاة" که تحت نظارت وزارت امور فرهنگی منتشر میشود.
عزیز الیحیاوی نویسنده جوان ۱۵ ساله و برنده جایزه خانه داستان در شهر فرهنگ
لؤی الحکیمی مؤلف و نویسنده داستانهای کودک در تونس که به دلیل نگارش بیش از ۳۰ قصه کودکانه معروف شده است. الحکیمی ۱۴ سال سن دارد.
رشوان الریاحی استاد ورزش و دارنده چند جایزه جهانی، متخصص هنرهای رزمی و مربی درجه یک توسعه انسانی
انور بن حسین شاعر و دارای برخی آثار شعری در حوزه ادبیات معاصر
سلیم سعید شاعر و دارای برخی آثار شعری در حوزه شعر آزاد
سلیمه السرایری شاعر و رئیس سالن ادبیات و هنرها و میراث "السرایا" در تونس پایتخت و دارنده چند دیوان شعر
منیر صالح الجابری نویسنده و شاعر و دارای برخی آثار شعری و داستانی، از جمله مجموعه داستانی "نواخته شده با انگشتان آب"
کریمه العباسی نویسنده و دارای برخی آثار ادبی مانند داستان "حافظه قفسها"
حنان قم نویسنده و شاعر و صاحب چند اثر ادبی و هنری مانند دیوان "سرودهای مهربانی"
نجیب فتاحی نویسنده، داستانسرا و صاحب چند اثر ادبی از جمله رمان "نومینسا"
جودا بلغیث نویسنده، شاعر و صاحب برخی آثار ادبی مانند دیوان "باغهای شب... رنگهای بامداد"
هادی اسماعیلی شاعر و صاحب برخی آثار شعری و همچنین دارنده یک مجله شعری. از جمله تألیفات او "زندگی دوم" با موضوع نقد بنیانهای فرهنگ انقلاب
فرید السعیدانی شاعر و صاحب برخی آثار شعری و مدیر خانه فرهنگ ابن خلدون مغربی در تونس پایتخت
سیف عمار المدانی شاعر و صاحب برخی آثار شعری از جمله دیوان "سوختن در عصر نبوت"
سجود بو زلفة کم سن و سالترین نویسنده تونسی (۱۰ ساله)، مؤلف داستانهای کودکان. از جمله برجستهترین تألیفات او، "وعده احمد" است.
ضیاء مقنین کم سن و سالترین نوازنده عود در تونس، متخصص هنر آشنا در تونس
میساء بن میم کم سن و سالترین نویسنده و قصهگوی ۱۳ ساله. علاوه بر اینکه قصه مینویسد، در حفظ و تلاوت قرآن نیز فعالیت دارد. از او برخی آثار ادبی مانند "قصه شهید" منتشر شده است. دارنده رتبه دوم در مسابقات ملی ادیبان کوچک و رتبه نخست در مسابقات ملی نوآوریهای ادبی کودکان، نوجوانان و جوانان در سال ۲۰۱۹.
مریم الجراحی نویسنده ۲۰ ساله. در مسابقات ملی نوآوریهای ادبی در محیط مدرسه شرکت کرد و جایزه کنگره ادبی طبرقه را از آن خود کرد. الجراحی تدوین آثار خود را از سال ۲۰۱۹ آغاز کرد.
جمیل عمامی معلم دبیرستان و شاعر. از جمله آثار او، دیوان شعر با عنوان "تنها در جهان همچون درخت"
ملاک المناعی کوچکترین حافظ قرآن کریم در سال ۲۰۲۱. ۹ ساله. به مدت چهار سال و چهار ماه کل قرآن را حفظ کرد.
مریم عثمانی کوچکترین حافظ قرآن کریم در تونس در سال ۲۰۲۰. ۹ ساله و اهل شهرستان دقاش از ایالت توزر
۶: نامآوران جوان در حوزه ورزش:
تونس، به واسطه برتری برخی از نامآوران در حوزه ورزش، جوایز مختلف بینالمللی را کسب کرده است. از جمله این نامآوران، میتوان از افراد زیر نام برد:
انس جابر قهرمان حرفهای تونس در وزرش تنیس، متولد ۱۹۹۴ و دارنده ۱۱ رتبه فردی در رقابتهای بینالمللی تنیس زنان. وی نخستین بازیکن عربی است که در مسابقات جهانی تنیس یک نفره نوجوانان و به صورت مشخص در مسابقات بینالمللی رولان گاروس در میان سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱، برنده مدال شد. دارنده رتبه ۳۰ در لیست بهترین بازیکنان و برنده جایزه زن ورزشکار عربی در سال ۲۰۱۹.
اسامه الملولی قهرمان شنای تونس، دارنده چند رتبه در مسابقات المپیک، برنده مدال طلا در المپیک ۲۰۰۸ پکن در شنای ۱۵۰۰ متر آزاد. این هفتمین مدال المپیک تونس و دومین مدال طلای المپیک در تاریخ تونس است.
ایناس البوبکری قهرمان تونسی در بخش مبارزه، متولد ۱۹۸۸. رشته تخصصی او شمشیر بازی است. دارنده مدال برنز قهرمانی جهان و ۱۱ مدال طلا، یک نقره و ۲ برنز در قهرمانی آفریقا.
غفران بلخیر قهرمان تونس در المپیک جوانان، دارنده مدال طلای مسابقات المپیک آرژانتین در سال ۲۰۱۸.
انیس الونیفی قهرمان جودو، قهرمان جهان در مسابقات مونیخ در سال ۲۰۱۱ در وزن متوسط.
کارم بن هنیه قهرمان وزنه برداری تونسی و برنده مدال طلا در قهرمان جهان در رم در وزن ۷۳ کیلوگرم.
پروژههای فعال تونس در حوزه جوانان:
مؤسسات و مراکز فعال در حوزه جوانان در تونس، تلاش میکنند تا به رشد جوانان و ارتقای پروژههایی که آنها را قادر به آمیخته شدن و مشارکت در زندگی اجتماعی میسازد، کمک کنند. از این میان، به نقش پر رنگ و برجسته مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی به عنوان یک سازمان مردم نهاد اشاره میکنیم که تلاش دارد تا به بررسی اندیشه سیاسی اسلام و دموکراسی بپردازد و روی تقویت پروژههای فعال به رهبری جوانان کار کند. ضمن اینکه تلاش میکند تا جوانان را آموزش دهد و چارچوبمند سازد. اینها علاوه بر فعالیتهایی است که کانونهای جوانان انجام میدهند. اما باید گفت که این پروژهها و مؤسسات مختلف، نتوانستند راهکاری مؤثر و مفید برای ارتقای جوانان و توانمندیهای آنها ارائه کنند.
پروژه فعال نهاد ناظر بر آن
پروژه تأسیس صندوق لینا بن مهنی تحت نظارت وزارت امور فرهنگی و با هدف حمایت از پروژههای جوانان و به منظور بزرگداشت روح لینا بن مهنی در چارچوب حمایت از نوآوری، ابتکار و سرمایه گذاری فعالیت میکند.
پروژه شهروندان مثبت تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی و با هدف تقویت نقش جوانان و تبدیل ساختن آن به قدرت اثرگذار در جامعه فعالیت میکند. این پروژه ابتدا در شهر سوسه راهاندازی شد و در ادامه در ۱۰ ایالت دیگر نیز راه اندازی خواهد شد تا ۴۰۰ پسر و دختر جوان برای کسب مهارتهای رهبری از آن بهره ببرند. آغاز این پروژه در سال ۲۰۱۹ رقم خورد.
پروژه کودک مثبت تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی قرار دارد و هدف انتشار فرهنگ تربیتی مثبت در نزد اولیاء و مربیان را دنبال میکند.
پروژه نسل کشورم یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن حل مشکلات متعدد در مناطق مختلف جمهوری تونس به علاوه افزایش آگاهی شهروندان به قوانین و گسترش افقهای ارتباط با جوانان برای پی بردن به مسائل آنهاست.
پروژه نسلهای ما یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن تقویت روابط دانشآموز با کادر تربیتی و تقویت استعدادهای اوست.
پروژه فرصت تو پروژهای است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن برگزاری دورههای آموزشی برای دارندگان مدارک تحصیلی عالی در درون پروژههای آینده جامعه است.
پروژه "به من فرصت بده" یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن شریک ساختن جوانان ایالت سیدی بوزید در ساختن تصمیمهای داخلی و مشارکت در راهاندازی برنامههای اجتماعی در این منطقه است.
پروژه ریشهها یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن جلوگیری از ترک تحصیل نوجوانان است. این پروژه کار خود را از شهر قابس و از طریق برگزاری جلسات گفتگو با دانشآموزان در این منطقه آغاز کرد. این جلسات که با حضور متخصصان روانشناسی، اولیای دانشآموزان و کادر تربیتی و آموزشی برگزار میشد، شعار "جوانان، رهبرانی برای فردایی بهتر" را با خود دارد.
پروژه جوانانی که با فساد مبارزه میکنند یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن تقویت توانمندیهای جوانان در حوزه شهروندی است و کار خود را از طریق برگزاری دیدارها و گفتگو و برنامههای تشویقی انجام میدهد.
پروژه دهه کرامت یک پروژه دولتی و تحت نظارت وزارت کار و آموزش حرفهای است و دارندگان مدارک تحصیلات عالیه که بیکار هستند را هدف قرار داده است. بودجه این پروژه، ۲۵۰ میلیون دینار است.
پروژه ما را از حال خود مطمئن کن پروژهای است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن، مبارزه با مواد مخدر است. آغاز این پروژه از منطقه سیدی حسین در پایتخت بوده است و بر مبنای فرهیخته سازی جوانان و آگاهی بخشی به افراد جامعه راجع به خطرهای استفاده از مواد مخدر تعریف شده است.
پروژه امید سازان یک پروژه مربوط به جوانان است که تحت نظارت مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی فعالیت میکند و هدف آن آموزش کودکان و نوجوانان در حوزه تئاتر است.
پروژه کنگره جوانان کنگره جوانان در تونس بر برگزاری دورههای مختلف آموزشی در چارچوب توسعه چشماندازهای توانمند سازی اقتصادی جوانان نظارت میکند و این کار را از طریق ایجاد پروژههای ساختاری از سوی جوانان نماینده مناطق خود در حوزههای مربوط به فرهنگ و هنر انجام میدهد. این پروژه از حمایت کانون فرانسه در تونس و جمعیت "شانتی" بهره میبرد .
برنامه "پروژه من" برنامه "پروژه من" در ۱۴ ایالت تونس، به دنبال ایجاد شغل برای دختران و پسران جوانی است که سهم خود را از توسعه نگرفتهاند. این برنامه با حمایت کارآفرینان و از طریق ارائه کمکهای فنی و آموزش در حوزههای تجاری و تقویت قدرت ساختارهای داخلی برای حمایت از مؤسسات و نهادها به واسطه ایجاد حداقل ۶۰۰۰ فرصت شغلی برای پسران و دختران جوان در ۱۴ ایالت تونس به اجرا گذاشته میشود و از حمایتهای سفارت آمریکا در این کشور نیز بهره میبرد .
این پروژه با استفاده از برنامه آموزش الکترونیکی HP Life تلاش میکند تا در دو حوزه تجارت و فناوری اطلاعات، بر مهارتهای ایده سازان بیفزاید تا تسهیل کننده ایجاد پروژههای آنها و توسعه و تأمین موفقیت آن باشد. ایده سازان و نیز صاحبان مؤسسات کوچک تلاش میکنند تا به واسطه برگزاری دورههای آموزشی در حوزههای تأمین مالی، بازاریابی، اجرا و ارتباط، مهارتهای واقعی را در دو حوزه تجارت و فناوری اطلاعات به دست آورند تا با چالشهای روزمرهای که در مسیر آنها قرار میگیرد، مقابله کنند.
پس از پایان سلسله دورههای آموزش الکترونیکی HP Life، طراحان پروژهها و ایدهپردازان در سلسله کارگاههایی شرکت میکنند که به واسطه آن نسبت به پیاده سازی مفاهیم تجارت و ابزارهای فناوری اطلاعات به صورت مستقیم در پروژههای خود اقدام میکنند تا طرحهای خود را توسعه بخشیده و به جلو حرکت دهند. پس از آن، کارگاههای دیگری نیز برگزار میشود که دربردارنده آموزشهایی برای کامل کردن طرحها و همکاری با شرکتهای نوبنیان است تا این شرکتها را قادر به غلبه بر چالشهای تجاری در دو مرحله آغاز و رشد سازد.
گفتنی است درگاه آموزش الکترونیکی HP LIFE برای دورههای کارآفرینی حداقل در ۳۰ مؤسسه آموزشی به کار گرفته خواهد شد. هدف از این امر، غنی سازی برنامههای آموزشی و فراهم آوردن خدمات بیشتر قابل بازاریابی برای صاحبان پروژههاست. در همین رابطه شایسته ذکر است که از میان افرادی که دارای توانمندیهای بالا هستند، ۴۰۰ تن از ایدهپردازان پروژههای آینده برای کسب آموزشهای فردی در حوزه پروژههای خود انتخاب خواهند شد تا برای آغاز پروژههایشان به آنها کمک شود.
علاوه بر آن، حداقل ۱۰۰ شرکت فعال که دارای امکانات بالای استخدام هستند، پس از بررسیهای عمیق انتخاب خواهند شد. این شرکتها از کمکهای فنی کارشناسان در حوزههای بازاریابی و نفوذ به بازارها و ارتقای فناوری به علاوه حمایتهای مالی و تشویق سرمایه گذاری برای حمایت از آنها در حین رشد پروژههایشان برخوردار خواهند شد.
به طور کلی، هدف این پروژه، همکاری با حداقل ۲۵۰۰۰ تن از ایدهپردازان جوان است تا بتوانند در مدت اجرای این پروژه یعنی ۵ سال، حداقل ۶۰۰۰ فرصت شغلی را در ۱۴ ایالت تونس ایجاد کنند.
۷: مسائل و مشغولیتهای جوانان تونسی:
۷-۱: میل به رابطه جنسی خارج از چارچوب ازدواج:
مطالعهای که توسط دیدهبان ملی همسران و خانواده انجام شد، نشان میدهد که روابط خارج از چارچوب ازدواج در داخل جامعه تونسی در حال گسترش است به طوری که بر اساس آمار سال ۲۰۱۵، تعداد آقایانی که خارج از چارچوب ازدواج، رابطه جنسی برقرار کردند، به ۸۰% رسید و این نسبت در خانمها ۵۰% است، امری که نشان دهنده عدم تطابق بین مرجعیت اسلامی و ارزشهای اجتماعی و بین حیات روزمره مردم و شرایط معیشتی آنهاست، چرا که جامعه در شرایط تناقض بزرگی به سر میبرد و حرام اجتماعی و دینی به امری مطلوب تبدیل شده است، اما به صورت پنهانی و در خفا صورت میگیرد و این مسئله نشان دهنده سطح کشمکش بین فضیلت و رذیلت و برتری رذیلت بر فضیلت است، آن هم نه فقط در جامعه تونس، بلکه در بیشتر جوامع.
در همین چارچوب، "طارق بلحاج محمد" استاد جامعه شناسی تونسی تأکید کرد که ریشه این تناقض و دوگانگی که مردم تونس را در موضوع رابطه جنسی در بیرون از چارچوب ازدواج از دیگران متمایز میسازد، به "کشمکش کنونی بر سر هویت در داخل جامعه تونس بین جریان محافظهکار و جریان مدرن و جدید متمایل به غرب" باز میگردد. وی افزود: با اینکه این روابط تا حدی آزاد شده است، اما «موضوع حرام و حلال هنوز سنگ زیرین اعتقادات مردم به شمار میآید و هنوز جامعه، حتی از پشت پرده، نقش مهمی در آن بازی میکند». بلحاج محمد خاطر نشان کرد: حکومت، روابط جنسی یا روابط مبنی بر رضایت در زمان پیش از ازدواج در جوانانی که به سن بلوغ رسیدند را جرم نمیداند، به شرط آنکه آن را به شکلی که برای جامعه زشت و با اخلاق حمیده در تعارض باشد، علنی نکنند، اما در مقابل، وقتی کار به خیانت زناشویی یا جرایم جنسی مبنی بر اکراه یا همجنسگرایی به علاوه بهرهبرداری مادی و سوء استفاده برسد، از آن ممانعت به عمل میآورد و همچنین همه اشکال ازدواج عرفی را جرم میداند .
۷-۲: افزایش هزینههای ازدواج:
از سوی دیگر، نتایج سومین دور از گفتگوهای جوانان که به موضوع رابطه آنها با مقوله ازدواج پرداخت، نشان داد که ۵۰% از جوانان اصلا به ازدواج فکر نمیکنند و همگان دلیل این امر را وجود یک مشکل اصلی به نام افزایش هزینههای ازدواج میدانند. برگزاری جشن ازدواج در تونس به پروژهای تبدیل شد که به آمادگی مالی بزرگی برای تضمین موفقیت آن نیاز دارد.
۷-۳: افزایش سن ازدواج در دختران تونسی:
آمارهای موجود از افزایش نسبت تأخیر در ازدواج دختران جوان در تونس به ۱۰% در مقایسه با سال ۲۰۰۸ حکایت دارد، به ویژه دختران جوان در گروه سنی ۲۵ و ۲۹ سال.
بر اساس گزارش صادره از دیوان ملی خانواده و عمران بشری وابسته به وزارت بهداشت تونس، تعداد زنان مجرد در این کشور به بیش از یک میلیون از مجموع نزدیک به ۵ میلیون دختری رسید که احتمال ازدواج آنها میرود. ضمن اینکه نسبت تأخیر در ازدواج دختران ۲۵ الی ۳۴ ساله، به بالاترین میزان خود رسید. این گزارش تأکید کرد که تأخیر در سن ازدواج در تونس تنها به دختران محدود نمیشود، بلکه شامل حال مردان نیز میگردد، چرا که نشان داد نسبت جوانان تونسی مجرد بین ۲۵ و ۲۹ ساله در مقایسه با ۷۱% در سال ۱۹۹۴، به ۸۱.۱% در پایان سال گذشته رسید.
گفتنی است پدیده تأخیر در سن ازدواج در تونس، شروع به رخ نمودن کرده و نسبتهای بالای خودداری از ازدواج در هر دو طرف دختران و پسران به ثبت رسید. متخصصان جامعه شناسی و روانشناسی تلاش کردند تا به دلایل اصلی که جوانان را به مجرد ماندن سوق داده است، پی ببرند. از جمله دلایل اصلی این امر، افزایش هزینههای ازدواج به دلیل آداب و رسوم و سنتهایی است که در برابر بالا بودن هزینهها و کمبود امکانات و بیکاری جوانان به طور کلی و فارغ التحصیلان دانشگاهها به صورت خاص قرار میگیرد و همین امر، جوانان را به عدم تفکر به مسئله ازدواج سوق میدهد.
از سوی دیگر، امروز توجه دختران در تونس به آموزش و سپس یافتن شغل و کمک به خانواده معطوف شده است، امری که به قیمت تأخیر در پروژه ازدواج انجام میشود. همچنین تأخیر در سن ازدواج بر باروری زنان و در نتیجه بر ترکیب سنی زنان متأهلی که در سن فرزند آوری قرار دارند، تأثیر منفی میگذارد، چرا که نسبت کمبارورها در حال افزایش در برابر نسبت پربارورهاست که البته این مسئله در مدت پنج سال گذشته، وخیمتر شده است.
پس از انقلاب در تونس، بحران شرایط اجتماعی و مادی این کشور تشدید شد و بیکاری افزایش یافت و بر تعداد موانع تمایل جوانان پسر و دختر به ازدواج، افزوده شد. در همین چارچوب، دکتر عماد الرقیق، متخصص روان درمانی گفت که جوانان تونسی در روز ۱۴ ژانویه علیه اوضاع بد کشور در حوزه اشتغال، کرامت و استقلال مالی انقلاب کردند تا تغییر کند و بهتر شود، اما آنچه که رخ داد، عکس آن بود. بحران تشدید و خودداری جوانان از ازدواج بیشتر شد و در نتیجه، نسبت تأخیر در سن ازدواج یا تجرد، افزایش پیدا کرد .
۷-۴: سرپیچی از ازدواج:
یک مطالعه پژوهشی که اخیرا توسط مرکز آمار کمّی در تونس انجام شد، نشان داد که تأخیر در سن ازدواج، به یکی از پدیدههای اجتماعی تبدیل شده است که به شکل چشمگیری در کشور تشدید شد. به طوری که تونس در این رابطه، در رتبه چهارم جهان ایستاده است. این مطالعه، دلیل بروز چنین پدیدهای را چندین عامل دانست که عامل مادی، مهمترین آنهاست.
در همین چارچوب، به عوامل دیگری نیز پرداخته شد که به عنوان عوامل ثانویه از آن یاد شد که از آن جمله، میتوان به تمایل دختران تونسی برای تکمیل کردن مراحل تحصیلی و نیز تمایل آنها به برخورداری از استقلال اقتصادی اشاره کرد که در نتیجه آن، منطق سنتی زن تونسی از میل به ازدواج، به رسیدن به استقلال ذاتی و مالی تغییر پیدا کرده است. با توجه به مقدماتی که ازدواج بدان نیاز دارد، این امر، بسیاری از جوانان را به خودداری از ازدواج یا به تأخیر انداختن آن وا داشت تا میانگین سن ازدواج در این کشور برای دختر تونسی به ۲۹.۳ سال و برای پسر تونسی به ۳۶.۲ سال برسد و با در نظر گرفتن طبیعت جامعه تونسی که بخشی از جوامع عربی دارای تفکر سنتی به شمار میرود، تأخیر در سن ازدواج، صرف نظر از تأثیراتی که بر باروری و سلامت فرزند آوری دارد، از نظر اجتماعی نیز ناپسند است.
همچنین تمرکز جامعه شناسی، روی تمایز جامعه تونس که یک جامعه فردمحور است با دیگر جوامع قرار گرفت. چرا که فرد در جامعه تونس تلاش میکند که خودش را به واسطه درس خواندن بروز دهد و سپس تحصیلات خود را ادامه دهد و به تحصیلات عالیه وارد شود و پس از آن شغل مناسبی پیدا کند و این از اموری است که به زمان نیاز دارد و در مقابل، به ویژه در سایه گسترش پدیده بیکاری، به تأخیر در ازدواج بعد از تحقق ثبات اقتصادی میانجامد، ضمن اینکه دختر تونسی به جایی رسیده است که تلاش میکند تا تحصیلات خود را کامل کند و پس از آن وارد بازار کار شود و بعد از آن به ازدواج بیندیشد و معمولا، این مهم در سن ۲۹ یا ۳۰ سالگی رقم میخورد.
در همین رابطه باید گفت که پدیده تأخیر در سن ازدواج یا خودداری برخی از جوانان از آن، به بروز اشکالاتی به موازات ازدواج انجامیده است که ازدواج عرفی که یک پدیده دخیل در جامعه تونس به شمار میرود، از این موارد است که از جمله تبعات منفی آن، کاهش سطح باروری زنان است که میتواند در بلند مدت به پیری جامعه تونس منجر شود.
در همین رابطه، گزارشی که اخیراً از سوی دیوان ملی خانواده و عمران انسانی صادر شده، آورده است که تونس در مقایسه با کشورهای عربی، از جمله کشورهای پیشتاز در نسبت عدم تمایل به ازدواج است، به طوری که این نسبت در دوره اخیر به حدود ۶۰% رسید. این گزارش بیان داشت که تعداد دختران مجرد در تونس به بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از مجموع حدود ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار زن در کشور رسید در حالی که در سال ۱۹۹۴، این تعداد نزدیک به ۹۹۰ هزار زن بود، ضمن اینکه سن تأخیر در ازدواج به بالاترین میانگین خود بین زنان در بالاترین عمر باروری رسید (۲۵ – ۳۴ سال).
این دیوان همچنین توضیح داد که تأخیر در سن ازدواج در تونس، دامنگیر مردان هم شده است، به طوری که نسبت مردان تونسی مجرد ۲۵ الی ۲۹ ساله، از ۷۱% در سال ۱۹۹۴ به ۸۱.۱% در پایان سال گذشته رسید و تأکید کرد که نسبت تأخیر در سن ازدواج در میان دختران، در سال ۲۰۱۶ به حدود ۶۰% رسید اما در سالهای قبل، بسیار کمتر بود .
۷-۵: افزایش نسبت طلاق در تونس:
خانواده تونسی از معضل از هم پاشیدگی به دلیل افزایش آمار طلاق رنج میبرد. به طوری که بر اساس آمارهای وزارت دادگستری، دادگاههای این کشور روزانه ۴۶ مورد پرونده طلاق را بررسی میکنند. با اینکه دانشمندان علوم اجتماعی دلیل این پدیده را افزایش میانگین خشونت علیه زنان به دلیل کشمکش بر سر نقشهای زوجین میدانند، اما فعالان حوزه خانواده در تونس، دلیل این امر را عدم تربیت و آموزش جوانانی دانستند که به ازدواج اقدام میکنند. این فعالان به ضرورت آماده سازی آنها برای رویارویی با یک زندگی جدید فرا خواندند.
آمارهایی که وزارت دادگستری ارائه داد، نشان میدهد که در آغاز سال ۲۰۲۰، روزانه ۴۶ مورد طلاق در کشور به ثبت رسیده است و این آمار در این سال به ۱۳ هزار مورد رسید. دادههای موجود همچنین از افزایش تعداد موارد طلاق در مقایسه با سال ۲۰۱۷ حکایت دارد که در آن موقع، روزانه برای ۴۱ مورد، حکم صادر میشد.
در همین رابطه، ملیکه الورغی، مدیر خانواده در وزارت زنان، خانواده و کهنسالان تأکید کرد که افزایش موارد طلاق به عدم آگاهی جوانانی که ازدواج میکنند از حجم مسئولیتی که بر عهده میگیرند، مربوط میشود. الورغی اشاره کرد که عدم آموزش جوانان، از بارزترین دلایل این امر است. وی افزود: عدم وجود آگاهی به مسئولیتی که بر ازدواج مترتب است به علاوه مشکلات مادی که به ویژه بعد از فرزند آوری وخیمتر میشوند، این بحران را تشدید میکند. این مسئول دولتی تونس در پایان خاطر نشان کرد که بیشتر موارد طلاق ثبت شده، به استانهای سوسه، صفاقس، نابل و تونس بزرگ مربوط میشود.
فتحیه السعیدی، پژوهشگر جامعه شناسی نیز با انجام مطالعهای درباره تجرد، بیان داشت که جوانان از ترس مسئولیت ناشی از ازدواج، از زیر بار آن شانه خالی میکنند. وی در ادامه به ضرورت آموزش آنها برای آمادگی جهت ورود به زندگی زناشویی به منظور جلوگیری از فروپاشی خانواده تأکید کرد و بیان داشت که تحول سریع در حوزه اینترنت، به ایجاد خانوادههای مجازی منجر شد که باعث شد هر کدام از همسران، یک جهان واقعی و یک جهان مجازی در خانه داشته باشند. این علاوه بر آن است که همسران به خوبی نسبت به مفهوم شراکت و مشکلاتی که میتواند ایجاد کند که به طلاق منجر میشود، آگاه نیستند. این پژوهشگر تونسی در مطالعه خود بر ضرورت وارد کردن مفهوم شراکت بین همسران در هنگام شکل دادن به شخصیت اجتماعی افراد تأکید کرد و بیان داشت که شراکت به معنی همکاری زوجین و تقسیم مسئولیتهاست. جامعه شناسان البته از نقش ابزارهای ارتباطی نوین در حرکت به سمت فروپاشیدگی خانوادگی غافل نماندند و آن را بعد از مشکلات مادی که به خیانت و طلاق و ایجاد خانوادههای مجازی به عنوان جایگزین خانوادههای واقعی منجر میشود، به عنوان سومین دلیل معرفی کردند.
در همین رابطه، آقای طارق بلحاج، متخصص جامعه شناسی گفت که ابزارهای ارتباطی نوین، سومین عامل تشدید این بحران هستند، چرا که نقش آن در فروپاشیدگی خانواده و کثرت مشکلاتی مانند خیانت و طلاق که به دنبال آن ایجاد میشود، پررنگ است. وی تأکید کرد که اوضاع اقتصادی خانواده نیز از جمله دلایل مهم طلاق به شمار میرود. البته بلحاج گفت که گسترش پدیده طلاق به چند دلیل باز میگردد که از آن جمله، پدری است که در عین حضورش غایب است و پدری که سرگرم کار است و وقتی برای گذراندن با خانوادهاش پیدا نمیکند و فرصتی ندارد که از نظر معنوی به خانوادهاش یاری دهد یا به همسرش کمک کند. وی همچنین بیان داشت که مادر غایب از زندگی نیز از جمله دلایل فروپاشی خانواده و افزایش نسبت طلاق است، چرا که مادری که به کارهای خود مشغول باشد و از خانواده غافل شود، احتمالا نمیتواند توجهات لازم را به امور خصوصی و نیازهای او مبذول دارد.
علاوه بر این مشکلات، کشمکش بر سر نقشها بین زوج و زوجه، از مهمترین دلایل فروپاشی خانواده است، چرا که در این فرایند، هر کدام از همسران تلاش میکنند تا جای آن دیگری را بگیرند. دلایل طلاق چه مادی باشد و چه معنوی، اما در هر حال، نتیجه آن یکی است و آن، از هم پاشیدن روابط و از بین رفتن پیوندهای خانوادگی در داخل یک خانواده واحد است، ضمن اینکه بزرگترین کسانی که از طلاق همسران آسیب میبینند، کودکانی هستند که باید هزینه سوء انتخاب یکی از دو شریک و عدم آموزش خوب او برای ورود به یک زندگی مشترک را بپردازند.
روان شناسان در سخنان خود اشاره میدارند که تأثیر طلاق بر کودکان، از کودکی به کودک دیگر با توجه طبیعت و سن و سال او متفاوت است. آنها تأکید دارند که کودکان نمیتوانند به راحتی احساسات خود را کنترل کنند و تصمیم به جدایی را بپذیرند و در نتیجه، از نظر روانی و عاطفی تحت تأثیر آن قرار میگیرند که به شکل افسردگی و مشکلات روانی دیگری که برآمده از نگرانی، خستگی و تنش است و نیز به شکل تسلیم شدن در برابر آشفتگیهای رفتاری مختلف مانند گرایشها، خشونت و درگیری با دیگر کودکان بروز میکند. آنها تأکید کردند که یکی از اهداف بروز چنین رفتارهایی، نشان دادن خشم و ناراحتی و بیان احساسات منفی است که وجود آنها را در بر گرفته و از درون آنها را میآزارد. این، علاوه بر ارتکاب افعال ممنوعه مانند استعمال مواد مخدر و نوشیدن مشروبات الکلی در سنین کودکی و نیز ورود به روابط و دوستیهای اشتباه و آسیب رسان پیش از رسیدن به سن بلوغ و دیگر رفتارهای بهداشتی و اجتماعی مضر است که ابعاد و تأثیرات دیگری بر فرد و جامعه دارد .
۷-۶: آغاز گسترش پدیده ازدواج عرفی در تونس:
در مارس ۲۰۱۹، محمد الطرابلسی وزیر امور اجتماعی تونس در یک گفتگوی مطبوعاتی پایگاه "آلترا تونس" تأکید کرد که پدیده "ازدواج عرفی" در تونس رو به گسترش نهاده است. وی اشاره کرد که تعداد موارد این نوع ازدواج در شرایط کنونی، ۱۲۰۰ مورد تخمین زده میشود که ۹۰۰ مورد آن در میان دانشجویان است.
دانشگاه تونس در زمان انقلاب، شاهد پدیده گسترش سلفیت و تعدادی از رفتارهای برآمده از آن مانند "ازدواج عرفی" یا همانکه برخی با لفظ "ازدواج شرعی" از آن یاد میکنند، بوده است. یک مطالعه مربوط به سال ۲۰۱۵ که توسط گروهی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد که در ۵ دانشکده ادبیات در منوبه، علوم انسانی و اجتماعی در تونس، پزشکی در تونس، علوم در تونس و دانشکده شریعت تحصیل میکردند، به این نتیجه رسید که پدیده "ازدواج عرفی" به طور کلی به میزان ۳۷% در میان سلفیها و ۸۳% در میان دانشجویان سلفی و ۲۳% در میان دانشجویانی که با آنها همفکر هستند، شیوع پیدا کرد.
با نگاه واقعی، انگیزههای "ازدواج عرفی" در تونس اعم از دینی، اجتماعی و اقتصادی است اما این پدیده، مستلزم یک مطالعه ویژه است و اینکه قانون تونس در این رابطه سختگیر است و "ازدواج عرفی" یا آنچه که قانون با عنوان ازدواج بر خلاف اشکال قانونی یا ازدواج با زن دوم از آن یاد میکند را جرم تلقی میکند و به همین دلیل است که برخی از کسانی که این نوع ازدواج را انجام دادند، از اعتراف به آن خودداری میکنند. در پاراگراف نخست از فصل ۱۸ مجله احوال شخصیه، "تعدد زوجات" ممنوع اعلام شده است. اما پاراگراف دوم از این فصل، بیان میدارد: «هر کسی که ازدواج کند در حالی که ازدواج قبلی او همچنان به قوت خود باقی باشد، به یک سال زندان و پرداخت مبلغ ۲۴۰ هزار دینار جریمه یا یکی از این دو مجازات محکوم میشود، هرچند اگر ازدواج جدید طبق احکام قانون، ثبت نشده باشد».
در پاراگراف سوم از همین فصل نیز آمده است: «همین مجازاتها شامل حال همه کسانی میشود که بر خلاف اشکال وارده در قانون شماره ۳ سال ۱۹۵۷، مصوب ۱ اوت این سال، با موضوع سازماندهی شرایط مدنی، ازدواج و عقد ازدواج دیگری را منعقد کنند و بر معاشرت با همسر نخست خود نیز باقی باشند». همچنین بر اساس مفاد دو پاراگراف چهارم و پنجم از همین فصل، «همین مجازاتها دامنگیر همه کسانی میشود که به ازدواج با افرادی اقدام میکنند که بندهای دو پاراگراف سابق شامل حالشان میشود» و «این مسئله بر فصل ۵۳ از قانون جنائی مربوط به کاهش جرایم مقرر در این فصل، همخوانی ندارد».
فصل ۳۱ از قانون حالت مدنی تأکید دارد که عقد ازدواج در تونس باید در برابر دو فرد عادل یا در برابر ضابط شرایط مدنی و یا در حضور دو شاهد مورد اعتماد منعقد گردد. در فصل ۳۶ از همین قانون آمده است که «ازدواجی که بر خلاف احکام فصل ۳۱ فوق الذکر انجام شود، باطل است و همسران، علاوه بر مجازاتهای فوق، به ۳ ماه زندان نیز محکوم میشوند».
در چارچوب این طرح اجتماعی، ممدوح عز الدین، پژوهشگر حوزه جامعه شناسی در گفتگو با پایگاه "آلترا تونس" گفت که ازدواج بر خلاف اشکال قانونی، از جمله اقدامات دوران پیش از مدرنیسم مربوط میشود و در واقع بازگشت به دوره پیش از استقلال تونس است که در آن از ارزش زن و جایگاه او میکاستند و او را از حقوقش محروم میساختند. عز الدین افزود که با این وجود، هنوز برخی از زنان به این شکل از ازدواج اقدام میکنند. شایسته ذکر است که از جمله دلایل "ازدواج عرفی"، بیکاری و فقر و ترس از تأخیر در سن ازدواج و تمایل به برقراری روابط جنسی با پوششی از "شرع" است و اینکه بیشتر گروههایی که به این نوع از ازدواج تمایل دارند، از جوانان دانشگاهی هستند و این، خود یک نکته قابل توجه و سؤال برانگیز است، چرا که به تعبیر او، این گروه، از سطح فرهنگی و آموزشی بالایی برخوردار هستند. این پژوهشگر، این ازدواج را ازدواج مصلحتی برخوردار از پوشش دینی خواند که برخی از آنها نتیجه گشایش به روی فرهنگ غربی و تغذیه آن با نگاه عربی است و برخی دیگر به دلیل فرار از بار اقتصادی ازدواج و بخش دیگری نیز نتیجه شوق به آداب و رسوم قدیمی است. وی البته تأکید کرد که نمیتوان یک جامعه را با قانون تغییر داد، بلکه باید با تغییر منطق بدان اقدام کرد. ممدوح عزالدین در پایان بحث خود بیان داشت که از بین رفتن ارزش اعتباری ازدواج و هزینههای هنگفت آن، مهمترین دلیل اقبال جوانان به ازدواج بر خلاف اشکال قانونی است، ضمن اینکه این نوع ازدواج، یک ازدواج غیرایمن است که از پایههای حمایتی در کشور برخوردار نیست.
۷-۷: تشدید پدیده مهاجرت غیرقانونی:
پس از انقلاب سال ۲۰۱۱، پدیده مهاجرت غیرقانونی جوانان تونسی به سمت اروپا، به ویژه به سمت ایتالیا و فرانسه تشدید شد، به طوری که بر اساس گزارش پایگاه بیزنس نیوز به نقل از آماری که وزیر کشور ایتالیا به تونس ارائه کرد، تعداد مهاجران بین تاریخ ۱ اوت ۲۰۱۹ و ۳۱ جولای ۲۰۲۰ به ۲۱۶۸۰ نفر رسید که به سواحل ایتالیا رفتند که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، ۱۴۸% افزایش داشت. آمارها در سال ۲۰۱۹ نیز به این مسئله اشاره دارد که ۸۰% از مهاجرانی که در دوره اخیر به ایتالیا رفتند و نیز یک سوم از مهاجران غیر نظامی که به این کشور رفتند، تونسی بودند.
یکی از دلایل وخامت این پدیده، اوضاع اقتصادی دشوار تونس است که دلیل عملی افزایش مهاجرت غیرقانونی است، امری که آمارها نیز آن را تأیید میکنند. چرا که اقتصاد تونس در یک چهارم دوم از سال ۲۰۱۹، افول ۲۱ درصدی را شاهد بوده است، گفتنی است به دلیل شیوع ویروس کرونا و آثاری که در سراسر جهان بر جای گذاشت، اقتصاد این کشور در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ در مقایسه با دوره مشابه سال ۲۰۱۹، کاهش ۱۲ درصدی را تجربه کرد.
گفتنی است تونس با موج بیسابقهای از مهاجرت مواجه است که سناریویی را به ذهن بر میگرداند که تونس، بعد از انقلاب اخیر، در تابستان ۲۰۱۱ شاهد بود. چرا که از آغاز ۲۰۲۰، ویدئوهای بسیاری منتشر شد که مهاجرتهای گروهی همه خانواده را نشان میداد که از شرایط دشوار اقتصادی، افزایش بیکاری و کاهش شتابان فرصتهای کاری در میان دارندگان مدارک دانشگاهی عالی فرار کردند. زیرا آمار بیکاری در تونس به شدت افزایش یافت و گروههای مختلف سنی و حتی دارندگان مدارک عالی دانشگاهی امروز حق خود از اشتغال را مطالبه میکنند. اما حکومت به دلیل وخامت رشد اقتصادی و ضعف تجاری، از برآورده ساختن مطالبات آنان ناتوان است.
مطالعه جدیدی که باشگاه مستقل حقوق اقتصادی و اجتماعی از آن خبر داد، اشاره دارد که بیکاری در تونس، حدود ۲۳.۱% از جوانان تونسی را به آزمون کردن تجربه مهاجرت پنهانی سوق داده است. در همین رابطه، علاء الطالبی، مدیر اجرایی باشگاه مذکور تأکید کرد که «ضعف راهکارهای دولتی و رویکردهای کشور در مبارزه با مشکلات مربوط به بیکاری، به سرخوردگی جدی جوانان انجامیده است و همین امر، ضعف همکاری آنها در فعالیتهای اقتصادی را توجیه میکند. این در حالی است که انتظار میرفت به ویژه بعد از انقلاب، گروه سنی بین ۱۵ و ۳۵ سال، فعالترین گروه سنی در این حوزه باشد». وی افزود: «افزایش نسبتِ زدن به دریا برای مهاجرت، نوعی خودکشی است که حجم مشکلات جوانان در تونس را به دلیل افول بازار کار، ضعف نسبت رشد و سیاست ریاضتی کشور نشان میدهد که باب استخدام در مشاغل دولتی را بست». الطالبی همچنین تأکید کرد: «در سایه رشد اقتصادی که در بهترین شرایط از ۱.۵، فراتر نمیرود، نمیتوان از راهکارهای جوانان سخن گفت». بر اساس آخرین دادههای رسمی، نرخ بیکاری در تونس به بیش از ۱۵.۷% رسیده و صف جوانان بیکار از ۶۰۰ هزار فراتر رفته است. وی در ادامه به اقدامات خاص و تثبیت قوانین شغلی جدید بر مبنای ارج نهادن به کارآمدی فراخواند.
بر اساس نتایجی که از سوی دفتر مستقل نظرسنجی "سیگما کونسای" اعلام شد، ۵۳% از جوانان گفتند که تحصیلشان برای یافتن شغل به آنها کمک نکرد و ۴۰% از آنها نیز معتقدند که تمایل به جستجو برای افقهای شغلی در بیرون از کشور، به دلایل اقتصادی و اجتماعی باز میگردد .
بر اساس برخی آمارهای سازمان آمار مربوط به سال ۲۰۱۶، دولت از بار سنگین ۶۸۰ هزار کارمند دولتی مینالد و به همین دلیل، باب استخدام در سال ۲۰۱۷ را بست، در حالی که نرخ بیکاری در سال ۲۰۱۶، به ۱۵.۶% رسیده بود و در مقابل، سالانه ۸۰ هزار فارغ التحصیل جدید، به جویندگان بازار کار افزوده میشود که این امر تعداد بیکاران را به ۶۳۲ هزار و ۵۰۰ نفر و نرخ بیکاری صاحبان مدارک دانشگاهی را به ۳۱.۶% میرساند. این میزان در برخی مناطق داخل کشور که میزان فقر در آن بالاست، وخیمتر است. زیرا هنوز بازار کار در این مناطق ضعیف است و باید چارچوبی را فراهم کرد که امکان ایجاد رشد متوازن و ایجاد نهادهای نظارتی برای حرکت بازار را فراهم سازد.
خاتمه :
موضوع جوانان در تونس همواره از مهمترین دغدغه های دولت ها در ادوار مختلف بوده است . با توجه به تغییر ذائقه فرهنگی جامعه تونس و حضور پررنگ کشورهای غربی خصوصا فرانسه در این کشور تاثیر بر فرهنگ و آداب و رسوم سنتی این کشور و از سوی دیگر عدم وجود زیرساخت های لازم و ممکن برای بهره مندی از استعدادهای بالفعل و بالقوه جوانان در زمینه های مختلف ، دولت ها و حکومت این کشور علی رغم تلاش های فراوان نتوانسته است استراتژی فعال ، دقیق و موثری برای بهره مندی از توانمندی های آنان اتخاذ کند . مهاجرت جوانان تحصیل کرده به خارج از کشور برای ادامه تحصیل و یافتن کار ، عدم پاسخگویی کامل به نیازهای جوانان در داخل کشور با توجه به کمبود امکانات خصوصا خارج از پایتخت ، مشکلاتی از قبیل اعتیاد ، سپری نمودن بخش عمدی از وقت روزانه در فیس بوک ، تاثیری پیذیری بیش از پیش از فرهنگ غرب ، بیکاری ، روابط نامشروع و .... از معضلات متوجه جامعه جوان این کشور محسوب می شود. هر چند توجه به موفقیت های بسیاری از آنان در زمینه های مختلف علمی ، فنی ، هنری و ... را نیز نباید از نظر پنهان نمود که نویدی برای حرکتی رو به جلو در جهت توجه دولت به موضوع جوانان و ایجاد فرصت های محدود برای رشد و پیشرفت آنان در کنار موسسات تخصصی مربوط به جوانان به شمار می رود.
نظر شما